Heerlijk: bij mooi weer met z’n allen in de tuin of bij de tent of caravan barbecueën. Maar wat doe je als de brandende barbecue omvalt of er een grote vlam ontstaat? Lees voordat je aan de slag gaat onze tips over veilig barbecueën.
Hoe maak je veilig een barbecue aan?
- Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
- Maak je barbecue aan met aanmaakblokjes of -vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus.
- Neem de tijd. Reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien en dus niet meer vlammen, kunnen die spiesjes erop.
- Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
- Barbecue nooit in huis. Gloeiend houtskool geeft namelijk veel koolmonoxide af. Je loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.
Algemene tips
- Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver wordt gelopen.
- Scherm de barbecue af met een windscherm.
- Houd rekening met de windrichting in verband met overwaaien van vonken. Kies een windvrije plaats.
- Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
- Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.
- Snel doven? Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
- Loop nooit met een brandende barbecue.
Bron : www.brandweer.nl