2e plaats behaald bij de provinciale brandweerwedstrijden in Kwadijk
Zaterdag 6 april is de ploeg afgereisd naar Kwadijk voor de Provinciale brandweerwedstrijden
klasse 112 georganiseerd door brandweerpost Kwadijk.

Wat houden die wedstrijden in?
Elk jaar organiseert het ABWC (algemeen brandweer wedstrijd comité) door heel Nederland vaardigheidstoetsen in de klassen Brandbestrijding, 112 en Hoofdklasse. Praktijksituaties worden nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario’s. Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers een natuurlijk tegenspel. Dit maakt de vaardigheidstoetsen een uitdaging om aan deel te nemen!

Vaardigheidstoetsen zijn bij uitstek waardevolle oefeningen om de operationele kennis en kunde te testen. De deelnemers worden objectief beoordeeld door vakbekwame waarnemers uit het hele land.
Dit alles onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk scenario.
Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers een natuurlijk tegenspel.
De waarnemers geven direct na de deelname persoonlijke feedback aan iedere individuele deelnemer. De opgedane kennis en ervaring nemen de deelnemers mee in de praktijk. Het competitie-element van de vaardigheidstoetsen verhoogt de spanning.

Na de uitlag weten de deelnemers waar ze kwalitatief staan ten opzichte van andere ploegen.
Elke ploeg krijgt bij de prijsuitreiking een rapport met daarin een waardering van de verrichtingen en een overzicht van de aandachtspunten.De opgedane leerpunten kunnen vervolgens verwerkt worden in de lokale oefeningen en bijscholingen.
Bovendien worden deelnemers in staat gesteld na eigen inzet andere korpsen hetzelfde scenario aan te zien pakken. Hierdoor kan geleerd worden van elkaar.
Naast het testen van de kennis zorgt deelname aan vaardigheidstoetsen ook voor teambuilding en sociale verbinding. Samen de strijd aan gaan verhoogt de onderlinge betrokkenheid,
het plezier en motivatie.
 
Het scenario:
We werden gealarmeerd voor een Prio 2 brandgerucht in een bedrijfsverzamelgebouw.De melder had een explosie gehoord en had rook gezien bij een pand aan de overkant van de weg, hierop heeft deze persoon de brandweer gebeld.Toen we ter plaatse kwamen zijn we op verkenning gegaan rondom het pand waar op dat moment aan de buitenkant niks was te zien.
Na de rondom verkenning zijn we naar binnen gegaan en stuitte we in het pand op een drugslab waarbij twee personen na het zien van onze manschappen op de vlucht zijn geslagen.
Op dat moment kwam ook net de politie ter plaatse en werden de gevluchte criminelen klemgereden door de politie en aangehouden.
In het pand lag nog een slachtoffer die bedwelmd was geraakt door de gassen en besmet was geraakt door een lekkage van een vloeistof.
Nadat de eerste criminelen waren aangehouden, zijn we opnieuw naar binnen gegaan en hebben we het slachtoffer naar buiten gehaald en ontsmet en vervolgens overgedragen aan de ambulance.Nadat de wedstrijd gespeeld was en we de eerste feedback hadden ontvangen van de waarnemers was het wachten op de prijsuitreiking die om 19:00 zou beginnen.

Na het voorwoord door het wedstrijd comité was het tijd voor de prijsuitreiking en kwam het verlossende
woord dat onze ploeg op de 2e plaats was geëindigd en dus door is naar de volgende ronde.
De volgende ronde word op zaterdag 25 mei gespeeld in Wormerveer.
 
De uitslag:Foto’s

Gemaakt door: Hans Peter Olivier (brandweerfotograaf)